De spraakmakende docureeks ‘Godvergeten’ over misbruik in de kerk op VRT Canvas heeft heel wat teweeggebracht. De getuigenissen hebben op de kijkers zo’n stevige indruk achtergelaten dat de openbare omroep nu op heel wat onbegrip moet rekenen uit onverwachte hoek.
Ook Geert Hoste (63) bijvoorbeeld heeft met grote ogen naar de documentaire gekeken. De comedian bracht het grootste deel van zijn schooltijd door op een katholiek internaat, maar heeft nooit iets eigenaardigs opgemerkt. “Ik wist zelfs niet dat het bestond. Van m'n achtste tot m'n achttiende heb ik bij de jezuïeten op internaat gezeten. Voorlichting bestond niet, wij wisten zelfs niet dat er iets als seks bestond”, zegt Geert in Dag Allemaal.
“Ik ben heel vaak alleen op de kamers van paters geweest, maar daar is nooit iets gebeurd”, klinkt het. Des te meer hij van alle getuigenissen in ‘Godvergeten’ geschrokken is. “Ik besef dat ik veel geluk gehad heb”, bedenkt de komiek zich. “Ik zie dat bij mensen in mijn directe omgeving die het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Dat is een wonde voor de rest van hun leven. Vreselijk wanneer iemand opeens weer in huilen uitbarst door onverwerkte pijn.”
Daarom uit Hoste ook scherpe kritiek op de openbare omroep. “Na het zien van ‘Godvergeten’ begrijp ik van geen kanten waarom er nog erediensten worden uitgezonden op de VRT”, zegt hij verontwaardigd. “Of waarom iemand van die club nog aan het woord mag komen.” Zo reageerde bisschop Johan Bonny gisterenavond uitgebreid op de documentaire in extra aflevering van ‘De Afspraak’.
“In plaats van de slachtoffers te helpen heeft de kerk dit potje toegedekt. En ons 'n heel jong leven ingepeperd dat we geboren zijn met erfzonde”, bijt Hoste van zich af. “In plaats van kinderen te beschermen deden ze ons op ons kinderborstje kloppen en zeggen: 'door mijn schuld, door mijn grote schuld.' De schuldbekentenis zit er voor de kerk zelf niet in. Of ze schuldig zijn? Er is op zijn minst schuldig verzuim. En medeplichtigheid, bendevorming... Noem maar op”, aldus de komiek.