Lotte Vanwezemael is ambassadrice van ‘We Zien U’, de nieuwe campagne van Vlaams minister Zuhal Demir tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. In ‘De tafel van Gert' geeft de seksuologe een woordje uitleg over de inhoud en acties van de campagne.
Afgelopen weekend ging Lotte Vanwezemael samen met Zuhal Demir feesten in de Hasseltse nachtclub Versuz. Al werd de nightclub voor één avond een lightclub, waar niets ongezien kon gebeuren. Met de campagne ‘We Zien U’ willen de twee vrouwen zo de aandacht vestigen op seksueel grensoverschrijdend gedrag, zowel in het algemeen als in het uitgangsleven. Uit een steekproef bleek namelijk dat 65% van de ondervraagden al werd lastiggevallen tijdens het uitgaan. “Het zijn voornamelijk mannen die grenzen overschrijden, maar eigenlijk is er geen specifieke categorie op de plakken”, legt ‘Seksuolotte’ uit in ‘De tafel van Gert’.
Op het TikTok-profiel van de campagne geeft Lotte haar volgers bovendien ook tips om met bepaalde situaties om te gaan. “Want grensoverschrijdend gedrag is een grijze zone”, aldus de seksuologe. “Iedereen heeft zijn eigen grenzen en je moet dat leren aanvoelen. Een grens kan ook verschuiven. Vaak zegt zelfs het buikgevoel al veel en daar mag je op vertrouwen. Je moet je heel bewust zijn van waar jouw eigen grens ligt, maar ook bij andere personen.”
“Toestemming vragen kan dan ook sexy zijn. Als iemand met je wil dansen, is het toch aantrekkelijk dat die dat eerst vraagt? In plaats van meteen naar je billen te grijpen?”, vervolgt Lotte, die beaamt dat dat nog steeds een veel voorkomend fenomeen is. “Daarom moet je goed zorgen voor jouw vrienden en ze ook aanspreken als ze zelf risicovol gedrag vertonen.” Vaak zijn mensen er namelijk niet van bewust dat ze ongepast gedrag vertonen. Maar voor Lotte met de vinger wijst, is ze de eerste om toe te geven dat ze mogelijk “zelf ook al grenzen heeft overschreden toen ik op stap ging.”
“Door de campagne ben ik me er nu meer van bewust dat ik misschien ook eens iemand ongewild heb geschuurd”, bekent de seksuologe. “Het is belangrijk dat wanneer je het als omstaander ziet gebeuren, je ingrijpt. Zelfs al met een klein gebaar - zoals een duim omhoog - kan je iemand uit een ongemakkelijke situatie redden. Probeer de persoon in kwestie veilig te stellen, spreek desnoods een barman of vrouw aan.”