De afgelopen dagen konden we genieten van stralend zomerweer. Heel wat mensen haalden dan ook hun barbecue weer boven. Maar hoe maak je die nu het best schoon? Grillmaster Sven Aerts geeft zijn ultieme tip in Het Laatste Nieuws.
Het grootste nadeel aan barbecueën is zonder twijfel het schoonmaken van het barbecuerooster. Maar volgens Steven Aerts hoeft die klus helemaal niet zo vervelend te zijn. "Terwijl velen zich een kramp wrijven, bestaat er een veel makkelijkere methode", vertelt de grillmaster in Het Laatste Nieuws.
"Je wacht gewoon tot je volgende BBQ-avondje", aldus Aerts. Tegen dan hebben de vet- en etensresten van de vorige keer een soort droge film op het rooster gevormd volgens Aerts. "Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is het rooster eerst 20 minuten in een aangestoken, gesloten barbecue leggen tot de temperatuur van het rooster 300°C heeft bereikt", aldus de grillmaster.
T-vormige borstel
"Dan voltrekt zich het principe van pyrolyse, vergelijkbaar met een zelfreinigende heteluchtoven", legt hij uit. "De vetresten worden verkoold en verpulverd tot stof, zodat het volstaat om met een T-vormige borstel enkele keren over het rooster te gaan om die te verwijderen. Zo’n T-vormige borstel is extra handig omdat je daarmee ook verticaal tussen de roosterplaten kan borstelen. Nadien is dat rooster perfect klaar voor nieuw gebruik", aldus de grillmaster.