Serieuze waarschuwing voor Wout van Aert: “Dit is geen goed nieuws”

17 jul 2021, 15:00 Wielrennen
WoutVanAertPhotonews 8
Remco Evenepoel zit al een tijdje in Tokio om zich optimaal aan te passen aan het snikhete klimaat aldaar. Wout van Aert geeft momenteel nog het beste van zichzelf in de Ronde van Frankrijk. Hopelijk betaalt hij geen te hoge prijs voor zijn nipte vertrek, want de reis op zich zal ook nog een zware dobber worden.
"Ideaal is het absoluut niet", zegt Jan Boone, inspanningsfysioloog van de UGent, in Het Laatste Nieuws. "Het eerste probleem is de jetlag. Je moet rekenen dat je per dag ongeveer 1,5 uur tijdverschil kan 'verwerken'. Er is zeven uur verschil tussen Tokio en West-Europa. Voor de wielrenners die zondag vertrekken, wordt het dus heel nipt.”
Kunnen de atleten die nog moeten vertrekken iets doen om zo weinig mogelijk hinder van de reis te ondervinden? “In een ideale wereld zouden ze zo'n traptoestelletje moeten meenemen dat je ziet bij bejaarden in het rusthuis. Zo'n ding waarmee je zonder weerstand kan fietsen terwijl je in je zetel zit. Op een vliegtuig is dat natuurlijk onbegonnen werk”, weet Boone. “Wat kunnen ze dan doen: af en toe eens rondwandelen kan helpen om de afvalstoffen uit de benen af te voeren.”

”Als het lang aanschuiven wordt, is dat geen goed nieuws"

Van de sporters die reeds in Tokio zijn aangekomen, weten we dat het een helse bedoening is om Japan binnen te komen. Wachttijden lopen wegens administratieve afhandelingen op tot wel zes uur. ”Als het inderdaad lang aanschuiven wordt na de landing, is dat geen goed nieuws", zegt Boone.
"Als je staat, belast je je spieren. Wandelen is beter dan stilstaan. Je zet je spieren dan wel aan het werk, maar door de contracties in die spieren help je het bloed mee rondstuwen en dan hoeft je hart minder hard te pompen. Door lang te staan belemmer je net die circulatie”, verklaart hij.