Een geërfd huis aan je kinderen schenken: zo doe je dat zo goedkoop mogelijk

20 feb 2024, 14:00 Binnenland
geld_1

Wanneer je een huis erft van een overleden ouder, kun je verschillende strategieën overwegen om dit fiscaal voordelig door te geven aan je kind, met zo min mogelijk belastingen. Isabelle Verhulst, een vermogensexpert, biedt drie opties in HLN.

Hierbij neemt ze een voorbeeld van een moeder met één kind, een dochter, en ook nog een broer van de moeder. Deze zouden graag de woning schenken aan de dochter, maar liefst zonder dat de moeder en de broer hiervoor extra moeten betalen. 

  1. Twee keer betalen: Als je niets onderneemt, loop je het risico zowel erfbelasting als schenkbelasting te betalen. In dit scenario erven bijvoorbeeld de moeder en haar broer een huis ter waarde van 320.000 euro. Ze betalen erfbelasting op hun deel van de erfenis volgens de wettelijke tarieven, wat kan oplopen tot een aanzienlijk bedrag. Als ze vervolgens besluiten hun deel van de woning aan hun dochter te schenken, moeten ze ook schenkbelasting betalen, wat opnieuw tot extra kosten leidt. Het totale belastingbedrag kan dus oplopen tot aanzienlijke hoogtes.
  2. De erfenissprong: Bij deze strategie verwerpen erfgenamen zoals de moeder en haar broer de erfenis, waardoor deze direct naar de kleinkinderen gaat. Dit kan voordelig zijn, vooral wanneer er meerdere kleinkinderen zijn, omdat de belasting per persoon lager kan uitvallen. De kleinkinderen kunnen onderling afspreken wie het huis verwerft, waardoor ze gezamenlijk eigenaar worden. Dit kan ook gunstig zijn vanuit het oogpunt van vermogensplanning.
  3. De doorgeefschenking: Dit is een alternatieve strategie waarbij de moeder haar deel van de woning kostenvrij kan schenken aan haar dochter binnen één jaar na het overlijden van de grootouder. Deze methode kan fiscaal voordelig zijn omdat er geen schenkbelasting op het geschonken deel wordt betaald. Echter, de broer kan mogelijk niet van dezelfde vrijstelling genieten, waardoor er mogelijkerwijs toch belasting verschuldigd is. Deze optie kan voordelig zijn als de situatie het toelaat en kan een aantrekkelijke manier zijn om het huis binnen de familie te houden.

Het is van cruciaal belang om zorgvuldig te overwegen welke strategie het beste past bij de specifieke omstandigheden van de familie en om mogelijk advies in te winnen bij een financieel adviseur of belastingadviseur. Met een weloverwogen keuze kunnen belastingen worden geminimaliseerd en kan het erfgoed op een fiscaal efficiënte manier worden doorgegeven aan de volgende generatie.