Testaankoop waarschuwt: stekkerzonnepanelen veel minder eenvoudig dan beloofd

17 apr , 14:00 Binnenland
220831ZONNEPANELENPHOTONEWS
Vanaf vandaag zijn stekkerzonnepanelen en bijhorende batterijen officieel toegelaten op het Belgische elektriciteitsnet. In theorie een belangrijke stap richting laagdrempelige groene energie, maar volgens consumentenorganisatie Testaankoop loopt de realiteit achter op de belofte.
Plug-and-playzonnepanelen – of stekkerzonnepanelen – zijn bedoeld voor wie zonder grote installaties of ingrepen zelf stroom wil opwekken. In de praktijk blijkt dat eenvoud ver te zoeken is.
“De consument moet zelf nagaan of het product gehomologeerd is. Daarvoor bestaat een lijst van netbeheerdersfederatie Synergrid, maar die is allesbehalve gebruiksvriendelijk", zegt Laura Clays, woordvoerster van Testaankoop.
Waar het vaak misloopt? De omvormer
Niet het volledige paneel, maar enkel de omvormer moet gehomologeerd zijn. Die informatie is volgens Testaankoop zelden duidelijk terug te vinden op verkoopsites of productverpakkingen. “Een onbegonnen werk voor de doorsnee consument,” klinkt het. De organisatie pleit voor duidelijke labels op producten in winkels en webshops.
Stekkerbatterijen: extra kosten en gedoe
Wie ook een stekkerbatterij wil gebruiken, moet volgens Testaankoop nog dieper in de buidel tasten. De installatie vereist namelijk een extra sensor in de elektriciteitskast, en dat mag enkel door een erkende elektricien gebeuren.
“Een investering die zogezegd voor iedereen toegankelijk is, blijkt in de praktijk complex en duur", besluit Testaankoop.