Werk je al jaren voor dezelfde werkgever? Dan heb je mogelijk recht op déze premie

17 nov 2024, 13:00 Binnenland
LaptopPixabay

Voor werknemers die al jaren bij dezelfde werkgever in dienst zijn, kan een anciënniteitspremie een mooie beloning zijn. Maar hoe werkt deze premie precies en wie komt ervoor in aanmerking? Geert Vermeir, specialist arbeidsrecht bij SD Worx, legt uit hoe het zit.

Gedurende een carrière kan een werknemer tweemaal een belastingvrije anciënniteitspremie ontvangen. “Een eerste keer na minstens 25 jaar ononderbroken dienst bij dezelfde werkgever, en een tweede keer na minimaal 35 jaar,” aldus Vermeir. De premie geldt alleen voor aaneengesloten jaren in loondienst bij dezelfde werkgever. Het gaat hierbij om een extra beloning die bruto gelijk is aan netto, omdat er geen belastingen of sociale bijdragen op worden geheven, zolang de maximale premie niet wordt overschreden.

Hoeveel bedraagt deze premie?

Werknemers die minstens 25 jaar in dienst zijn, kunnen een maximumpremie van één brutomaandloon ontvangen. Bij 35 jaar dienst kan dit oplopen tot maximaal twee brutomaandlonen. “In de praktijk ligt de mediaan van deze premie rond de 1.300 euro,” vertelt Vermeir. Dit betekent dat de helft van de werknemers meer ontvangt, en de andere helft minder. Wanneer de premie hoger uitvalt dan de vastgestelde limieten, moeten er sociale bijdragen en belastingen worden betaald op het overschot.

Niet in alle sectoren verplicht

Hoewel de premie aantrekkelijk klinkt, is het volgens Vermeir zeker niet zo dat iedere werknemer hier recht op heeft. “De wet verplicht het niet; het hangt af van de sector en de afspraken binnen het bedrijf. Zo hebben arbeiders in de bouwsector, onder paritair comité 124, vaak recht op zo’n premie. Andere sectoren kennen deze regeling niet standaard.”

Is van job veranderen dan voordeliger?

Vermeir benadrukt dat werknemers niet alleen bij een bedrijf blijven om na 25 of 35 jaar een anciënniteitspremie te ontvangen. “Het is een extra beloning, maar niet iets om op te wachten als je meer wilt verdienen. Salarisgroei komt eerder door van baan te wisselen dan door te blijven voor deze premie. Zie het als een cadeau wanneer je de mijlpaal haalt, maar niet als een compensatie voor al je dienstjaren.”

Wil je weten of je recht hebt op een anciënniteitspremie? Vraag het na bij je werkgever om duidelijkheid te krijgen over de regelingen binnen jouw sector of bedrijf.