Aspartaam, een veelgebruikte zoetstof in light-frisdranken en andere voedingsmiddelen, zal naar verwachting door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden toegevoegd aan de lijst van mogelijke kankerverwekkende stoffen. Ondanks langdurige discussies over de schadelijke effecten, had WHO eerder geoordeeld dat aspartaam geen risico vormde. Nu zou het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), een tak van WHO, aspartaam gaan classificeren als een "mogelijk carcinogeen".
Een volwassene zou volgens eerdere bevindingen extreem grote hoeveelheden frisdrank met aspartaam moeten consumeren voordat er een probleem ontstaat. Niettemin toonde een studie bij 100.000 volwassenen wel een licht verhoogd risico op kanker bij degenen die hogere hoeveelheden aspartaam consumeerden.
Hoewel deze classificatie nog geen automatische gevolgen heeft voor de regelgeving, kan het de regelgevers wel beïnvloeden. Als aspartaam effectief op de lijst wordt gezet, kan dit invloed hebben op het gebruik ervan in voedingsmiddelen. Europa is strikter met door de producent toegevoegde stoffen, wat mogelijk kan leiden tot restricties of zelfs een verbod.
Alternatief
Het is dus mogelijk dat bedrijven zoals Coca-Cola op zoek moeten naar een alternatieve zoetstof voor hun populaire 'zero' en 'light'-producten. Het officiële besluit van de WHO wordt op 14 juli verwacht.