Dokter Jessica Kiss, bekend van TikTok als @askdrmom, deelt regelmatig gezondheidsadvies. In een recente video onthulde ze vijf voedingsmiddelen die zij als arts nooit zou eten, vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s. Een aantal van deze producten zijn verrassend.
1. Opgewarmde rijst
Volgens Dr. Kiss is het gevaarlijk om rijst opnieuw op te warmen. Wanneer gekookte rijst op kamertemperatuur wordt bewaard, kan de bacterie B. cereus zich vermenigvuldigen en sporen vormen die bij onvoldoende verhitting niet worden gedood. Dit kan leiden tot voedselvergiftiging. Ze adviseert rijst slechts één keer te eten.
2. Voedsel dat te lang buiten ligt
Voedsel dat lange tijd buiten is blijven staan, zoals op een picknick, is volgens Dr. Kiss een groot risico. "De kans op een voedselvergiftiging is simpelweg te groot," zegt ze. Na feestweekenden ziet ze vaak mensen met voedselgerelateerde klachten.
3. Voedsel met kleurstoffen
Dr. Kiss vermijdt voedsel dat felgekleurd is met kunstmatige kleurstoffen. Hoewel het geen absolute regel is, eet ze meestal geen voedingsmiddelen die even kleurrijk zijn als haar eigen felgekleurde haar. "Ik wil geen neon-gekleurde ontlasting," grapt ze.
4. Voedsel uit gedeukte blikken
Gedeukte blikken kunnen leiden tot de ontwikkeling van botulisme, een gevaarlijke ziekte veroorzaakt door gifstoffen. Dr. Kiss vermijdt daarom gedeukte blikken, omdat deze mogelijk lucht of vocht bevatten, wat schadelijke bacteriën kan activeren.
5. Grapefruit
Grapefruit kan de werking van veel medicijnen beïnvloeden, waardoor Dr. Kiss dit fruit vermijdt. Grapefruit kan namelijk de manier veranderen waarop medicijnen in het lichaam worden afgebroken, wat ernstige gevolgen kan hebben.