Volgens wetenschappers van de Verenigde Naties staat de wereld hoogstwaarschijnlijk voor het natuurverschijnsel El Niño, waarbij het zeewater rond de Stille Oceaan opwarmt. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) meldt dat alle omstandigheden nu aanwezig zijn voor El Niño.
De kans op dit weerfenomeen tussen juli en september wordt geschat op 90%, en het wordt waarschijnlijk ook daarna voortgezet. De afgelopen drie jaar was de Stille Oceaan juist afgekoeld door La Niña. El Niño kan leiden tot temperatuurrecords en extreme weersomstandigheden wereldwijd. De oceaantemperatuur is al sterk gestegen en de impact van El Niño wordt verwacht in de vorm van extreme regenval en overstromingen in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten, terwijl Australië en Zuidoost-Azië te maken kunnen krijgen met grote droogte.
Europa zal naar verwachting relatief weinig last hebben van het fenomeen. Wetenschapsexperts voorspellen echter wel dat wereldwijd nieuwe temperatuurrecords gevestigd zullen worden als gevolg van de opwarming van de Stille Oceaan. De intensiteit van El Niño wordt naar verwachting minstens gematigd en zal zich het hele jaar door laten voelen, met de grootste impact in het komende jaar.
De WMO waarschuwt ook voor een kans van 66% dat de mondiale jaarlijkse gemiddelde temperatuur in de komende vijf jaar 1,5 graad hoger zal liggen dan voor het industriële tijdperk. Hoewel dit geen directe schending betekent van het 1,5 graaddoel van het klimaatakkoord van Parijs, is het een alarmerende waarschuwing dat de huidige inspanningen niet voldoende zijn om de opwarming van de aarde onder controle te houden. In mei voorspelde de WMO al dat de periode 2023-2027 hoogstwaarschijnlijk de warmste periode ooit op aarde zal worden, als gevolg van de combinatie van El Niño en de opwarming door broeikasgassen.