Terwijl hier het aantal besmettingen flink aan het stijgen is, is de situatie in
Zweden anders. Daar slaagt men erin om de cijfers laag te houden. Volgens de Deense expert Kim Sneppen hebben de Zweden al voldoende groepsimmuniteit bereikt. Zweden heeft nooit voor een lockdown gekozen na het uitbreken van de pandemie.
Zweden koos in de eerste maanden ervoor om - in tegenstelling tot de andere landen - de winkels, de scholen en de horeca grotendeels open te houden. Het land vroeg aan zijn burgers om de social distancing te respecteren en de handen vaak te wassen. In eerste instantie leverde dat slechtere cijfers op dan de buurlanden. Nu is de situatie echter anders.
Volgens wetenschappers zou zestig procent van de bevolking immuun moeten zijn voor het virus om groepsimmuniteit te krijgen. Volgens de studie van Tom Bitton van de universiteit van Stockholm zou echter 43 procent kunnen volstaan voor groepsimmuniteit, in het geval dat eerst vooral de sociale en actieve mensen besmet worden.
Epidemie voorbij?
Als dat klopt dan kan volgens de Deense epidemie-expert Kim Sneppen van het Niels Bohr Instituut in Kopenhagen de groepsimmuniteit al een belangrijke rol spelen in de lage cijfers van Zweden. “Er zijn aanwijzingen dat de Zweden een zekere immuniteit voor het virus hebben opgebouwd die, samen met wat ze nog meer doen om verspreiding tegen te gaan, voldoende is om de ziekte onder controle te houden”, zegt Sneppen in de krant Politiken. “Misschien is de epidemie daar wel voorbij."