Coronavirusdeeltjes overleven slechts twee minuten op zonnige oppervlakken bij temperaturen van 21 graden en hoger. Dat onthulde een vooraanstaande Amerikaanse wetenschapper.
Bill Bryan, directeur van het Department of Homeland Security Science and Technology, onthulde de krachtige combinatie van ultraviolet (UV) licht en warmere temperaturen op Covid-19.
"Onze meest opvallende waarneming tot nu toe is het krachtige effect dat zonnelicht lijkt te hebben op het doden van het virus, zowel op oppervlakken als in de lucht", aldus Bryan "We hebben ook een vergelijkbaar effect gezien bij temperatuur en vochtigheid, waar het verhogen van de temperatuur en vochtigheid - of beide - over het algemeen minder gunstig is voor het virus."
"Het virus sterft veel sneller door blootstelling aan hogere temperaturen", stelt Bryan. "Samengevat, binnen de omstandigheden die we tot nu toe hebben getest, overleeft het virus in druppeltjes speeksel het beste binnenshuis en in droge omstandigheden. Het virus overleeft niet zo goed in druppeltjes speeksel en sterft onder deze omstandigheden het snelst in de aanwezigheid van direct zonlicht."
Bryan voegde eraan toe dat het 'onverantwoord' zou zijn om te zeggen dat het zomerweer het virus zou doden. Mensen mogen de huidige richtlijnen voor sociale afstanden niet negeren. Hij waarschuwde ook dat het virus bij warm weer buiten zou kunnen overleven als het niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht.