Geen enkele zekerheid over coronapiek: “Er zit een grote foutenmarge op de voorspellingen” Royalty
Royalty

Geen enkele zekerheid over coronapiek: “Er zit een grote foutenmarge op de voorspellingen”

Geen enkele zekerheid over coronapiek: “Er zit een grote foutenmarge op de voorspellingen”

Professor bio-ingenieurswetenschappen Ingmar Nopens van de UGent was maandag te gast in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1. Daar benadrukte hij de onbetrouwbaarheid van de gegevens om voorspellingen te doen over de coronapiek.

Iedereen wil weten wanneer de beruchte coronapiek er zit aan te komen. Experten verwachten de piek de komende dagen, of misschien zelfs volgende week, maar niemand die het met zekerheid kan zeggen. Op deze voorspellingen zit dan ook een serieuze foutenmarge. Dat zegt professor bio-ingenieurswetenschappen Ingmar Nopens.

"Jammer genoeg kan ook ik niet met zekerheid zeggen wanneer we de piek aan coronabesmettingen hebben bereikt”, aldus Nopens. “Het probleem zit hem in het feit dat een aantal gegevens die we nodig hebben om de voorspelling te doen, heel onzeker is. Je kan wel een voorspelling doen, maar er zit een grote foutenmarge op."

Zeker niet nutteloos

De wereldwijde coronacijfers zijn ook niet even betrouwbaar en worden niet altijd op dezelfde manier gemeten. Dit wil echter niet zeggen dat Nopens de modellen nutteloos zijn. "Laat me een kanttekening maken. Als men de modellen niet gebruikt en op het buikgevoel afgaat, is het een veel moeilijkere opdracht."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws