De
Netflix-film Death Note zorgt voor opschudding. In de film is te zien hoe in een fictieve nieuwsuitzending van een zelfmoordaanslag beelden worden getoond van de treinramp van 2010 in Buizingen. “Een compleet gebrek aan respect”, klinkt het bij de NMBS. Ook de slachtoffers van de ramp zijn in shock.
Het gebeurt allemaal in minuut 29. Tijdens een fictieve nieuwsuitzending worden luchtbeelden getoond van een ontspoord treinstel en de enorme ravage. Hulpverleners lopen druk heen en weer. "Vijf kartelleden hebben zich voor een naderende trein geworpen”, vertelt het nieuwsanker.
Om budget uit te sparen koos Netflix echter voor echte beelden van een treinramp. Het gaat om de beelden van de ramp in Buizingen, waar toen negentien doden en meer dan 160 gewonden vielen.
Bij de NMBS reageert men verontwaardigd. "We waren niet op de hoogte. We betreuren dan ook dat die beelden zijn gebruikt én dat ze uit de context zijn gerukt. Dat getuigt van weinig respect voor de slachtoffers en nabestaanden. En evenmin voor het personeel van de NMBS en de hulpdiensten. We bekijken of we stappen gaan ondernemen”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman in Het Nieuwsblad.
“Wansmakelijk en ontoelaatbaar”, zegt ook Anita Mahy (60), die de ramp overleefde. “Het is ongehoord dat zo’n situatie wordt gebruikt voor fictie en commercieel gewin. Ik vind het een compleet gebrek aan respect voor de betrokkenen. Het maakt me razend."