Het is de normale gang van zaken: sportclubs, scholen of jeugdbewegingen organiseren evenementen en de foto’s die daarvan genomen worden komen terecht op websites, zodat ouders en familie ze ook kunnen bekijken. In het reportageprogramma ‘Pano’ bleek al snel hoe deze foto’s soms in foute handen terecht komen.
Vaak zijn deze foto’s heel gemakkelijk te vinden wanneer zij, zoals op sites als Flickr.com, openbaar staan. In ‘Pano’ kwam aan het licht hoe sommige foto’s op Flickr honderdduizenden views hebben, terwijl die maar enkele tientallen keren bekeken worden.
Zo is een album van een zomerkamp van zes jaren geleden zelfs al 16 miljoen keer bekeken. Telkens gaat het om foto’s waar een stuk ondergoed van een kind te zien is, of om kinderen in zwemkledij. Onder die foto’s werden vaak ook pedoseksuele reacties geschreven.
Verzamelplaats
De foto’s worden in het buitenland massaal gedeeld en verschijnen op een Russische site die een naam heeft opgebouwd als een ‘verzamelplaats’ voor downloaders van misbruikbeelden. “Het is naast een fotodatabank ook meer en meer een ontmoetingsplaats”, zegt Yves Goethals, hoofd van de cel kindermisbruik bij de federale politie. “Daar leren ze elkaar kennen, en daarna zetten ze hun praktijken verder op kanalen waar ze meer onzichtbaar zijn voor onze diensten.”
“We moeten een evenwicht vinden tussen voorzichtigheid en preutsheid. Maar we kunnen er ook voor zorgen dat mensen die eventueel seksuele betekenis geven aan die foto’s, ze niet kunnen bekijken. Privacy-instellingen zijn er om te gebruiken”, aldus Heidi De Pauw van Child Focus.