Pierre Van Damme is een van de experts die ons tot nu toe zo goed en zo kwaad als het kon door de coronacrisis heeft geloodst. In het vechten tegen dodelijke ziektes had de epidemioloog echter al ervaring.
"Vijftien jaar geleden werd kanker gediagnosticeerd en had ik een overlevingskans van zo'n 60 procent”, zegt Van Damme in De Morgen. “Aangezien de kinderen in volle examenperiode zaten - Tom (zijn zoon, nvdr.) was toen ook nog maar elf jaar - heb ik het pas de eerste week van de vakantie verteld. 'Het komt goed', zei ik.”
“Maar ik had intussen wel een map vol documenten voorbereid, voor het geval ik het niet zou halen", bekent Van Damme. "'Overlijden Pierre', heet die map. Ik heb ze nog altijd. Daarin staat alles beschreven wat er bij mijn overlijden moet gebeuren. Van verzekeringen tot bankzaken, tot allerlei andere praktische regelingen, opdat iedereen verder kan, na mij.”
Om zich niet de hele tijd te moeten focussen op de ziekte, bleef Van Damme ook werken. “Of ik nu op het werk kotste (Universiteit Antwerpen) of thuis, dat maakte geen verschil”, merkt Van Damme op. “Die mindset hielp me. Toen ik na de vijfde chemobehandeling snel naar Lyon moest voor een wetenschappelijk project, moest ik kotsen op het vliegtuig. 'Quand on n'a pas l'habitude de voler', zei de vrouw naast me. Ze dacht dat ik nooit eerder had gevlogen. Maar ik zweeg en kon er wel om lachen. Humor kan ons echt recht houden”, concludeert hij.