Deze gevaarlijke stunt van 'Factcheckers' zorgt voor grote paniek en zware gevolgen bij Universitair Ziekenhuis

16 jan , 14:18 TV en Radio
factcheckers
Het tv-programma 'Factcheckers' staat momenteel zwaar onder vuur. In het programma wou men mensen waarschuwen over hoe makkelijk er schadelijke software kan verspreid worden, door middel van een USB-stick. Hiervoor plaatste de programma-makers USB-sticks in verschillende overheidsgebouwen. "Dit had zware gevolgen kunnen hebben", aldus het Parket van Antwerpen. 
Het parket ontdekte afgelopen zaterdag de USB-sticks, waarbij ze meteen de boodschap deelde om géén onbekende USB-sticks in je computer te steken. "De USB-sticks kunnen deel uitmaken van een bekende werkwijze, waarbij hackers USB-sticks verspreiden op openbare plaatsen om zo toegang te proberen krijgen tot uw netwerk. Via die weg stelen of versleutelen ze vervolgens gevoelige informatie." 
VRT-woordvoerster Yasmine Van der Borght beweert dat ze geen paniek wilden zaaien, en dat het om een sensibiliseringsactie ging. "Elke IT-afdeling ziet onmiddellijk dat dit een sensibiliseringsactie is en dat er geen kwaadwillige software in het spel is."
Maar het Parket van Antwerpen denkt daar ander over. "Sensibiliseren is goed. Mensen zijn zich te weinig bewust van de gevaren van cybercriminaliteit", aldus parketwoordvoerder Kristof Aerts. "Maar dat kan ook op een verantwoorde manier worden gedaan, zonder al die geheimdoenerij. Men had perfect het beleidsniveau van hun doelwitten kunnen inlichten."
"Nu heeft men onnodige paniek veroorzaakt, wat bij politie en justitie veel capaciteit heeft gevraagd. We zijn ook niet zo gelukkig met de instellingen die men heeft uitgekozen als doelwit, zoals politiekantoren, gerechtsgebouwen of ziekenhuizen."
"Beseft men dat die instellingen gebonden zijn aan procedures bij veiligheidsinbreuken? Het UZ Gasthuisberg heeft overwogen om zijn netwerk stil te leggen, uit vrees dat hun systemen aangetast zouden raken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"