Fans van Natalia Druyts waren geschokt door een bericht met de titel: 'Het is een trieste dag voor België: we nemen afscheid van Natalia Druyts'. Belangrijk: het gaat om een website dat duidelijk fake news verspreid. Zo bracht de site ook al eens dat de zangeres werd ontslagen of geboeid werd afgevoerd.
De opkomst van deepfake-technologie, waarbij artificiële intelligentie (AI) wordt gebruikt om nepvideo's te creëren, vormt een groeiend probleem van misinformatie online. Technologiejournalist Kenneth Dée waarschuwt dat deze techniek steeds realistischer wordt, waardoor het onderscheid tussen echt en nep moeilijker te maken is. Voorbeelden hiervan zijn nepvideo's van publieke figuren zoals Elon Musk en Barack Obama, waarin ze dingen zeggen die ze nooit hebben uitgesproken.
Deze zorgwekkende trend treft nu ook bekende Vlamingen. Zo circuleren er valse berichten over zangeres Natalia en presentator Gert Verhulst. Onlangs verscheen er een vals overlijdensbericht over Natalia, ondersteund door gemanipuleerde beelden. Evenzo werd Verhulst ten onrechte afgebeeld in een ziekenhuisbed, in een artikel dat leidde naar een frauduleuze website die Bitcoin-investeringen promoot.
Kenneth Dée benadrukt het belang van het verifiëren van nieuws via betrouwbare bronnen, vooral in deze tijd waarin technologie het makkelijker maakt om geloofwaardige vervalsingen te produceren. In de strijd tegen fake news is waakzaamheid en kritisch denken essentieel. Ondanks de verspreiding van deze valse berichten, maken zowel Natalia als Verhulst het goed, een geruststelling voor fans en volgers.