Het blijft deze week in de vroege uren hardnekkig mistig, en volgens weerman
Frank Deboosere is ‘thermische inversie’ de verklaring. Dit weersverschijnsel, dat meestal in de winter voorkomt, zorgt voor koude en vochtige lucht aan de grond. “Normaal gesproken geldt: hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Maar nu zit je met een omgekeerde situatie", legt Deboosere uit in Het Nieuwsblad.
Een laag grijze mist en zonnige uitzichten
“In Vlaanderen hebben we momenteel een plaklaag van koude, vochtige en ongezonde lucht vlak boven de grond. Eens je 100 tot 400 meter omhoog gaat, kom je daarboven uit en zit je plots in de zon met warmere temperaturen", aldus de weerman. Dit was recent zichtbaar in de Hoge Venen, waar wandelaars genoten van helder weer en zonneschijn, terwijl Vlaanderen onder een dikke mistlaag bleef zitten.
De mistige ochtenden zijn het gevolg van een hardnekkig hogedrukgebied boven Oost-Europa dat het weer stabiliseert. Dit veroorzaakt een periode van persistentie, waarin weinig verandering optreedt. “In de zomer heeft de zon genoeg kracht om de mist op te lossen, maar in november en december staat de zon te laag en ontbreekt de energie om dit te doen", legt Deboosere verder uit.
Zonnige momenten en kans op vrieskou
Hoewel de meeste Vlaamse provincies onder de mist blijven, kon Limburg, waar het afgelopen dagen helder was, genieten van zon en daalde de temperatuur in Diepenbeek voor het eerst dit najaar onder het vriespunt. Voor de komende dagen verwacht Deboosere dat de grijze laag aanhoudt, met slechts hier en daar een glimp van de zon.
Wat neerslag betreft, verwacht Deboosere weinig tot half november. “Misschien een spatje regen op zondag, maar veel meer wordt het niet. Voor meteorologen zoals ikzelf is dit soort rustig weer saai – een beetje meer actie zou welkom zijn.”