Auto-inbraken stijgt fors: Dit populaire merk is het vaakst het doelwit van dieven

19 apr , 19:00 Binnenland
autodiefstal
Het aantal auto-inbraken in België is de voorbije jaren fors gestegen. Volgens Het Nieuwsblad gaat het sinds 2020 om een stijging van maar liefst 25 procent, met meer dan 40.000 geregistreerde feiten in 2023. De meeste inbraken gebeuren in grote steden, en opvallend: niet alleen waardevolle spullen, maar zelfs nummerplaten worden steeds vaker gestolen.
Vooral in het Brussels Gewest lijkt het probleem nijpend. Met 16.504 meldingen in 2023 blijft de hoofdstad veruit de grootste hotspot van het land. Ter vergelijking: de provincie Limburg telde in datzelfde jaar amper 691 meldingen. Ook steden als Antwerpen (2.151 feiten) en Gent (1.177) maken deel uit van de top tien, maar de meerderheid van de zwaarst getroffen gemeenten ligt in Brussel.
Wat wordt er gestolen?
Hoewel het advies om geen waardevolle spullen in je wagen achter te laten alom bekend is, blijkt dit toch nog altijd de voornaamste oorzaak van inbraken. Dieven hebben het vooral gemunt op handtassen, laptops, geld en documenten. Ook kleding, gsm’s en zelfs camera’s verdwijnen vaak uit voertuigen. En niet enkel personenwagens worden geviseerd: uit bestelwagens worden geregeld dure elektrische toestellen en werktuigen buitgemaakt.
Opvallend is dat zelfs nummerplaten steeds vaker worden meegenomen – vermoedelijk om te gebruiken bij andere criminele feiten.
Niet elk automerk is even vaak het doelwit. Mercedes voert met 4.002 inbraken de lijst aan, gevolgd door Volkswagen, Renault, Peugeot en BMW. Audi lijkt op dat vlak minder aantrekkelijk, met ‘slechts’ 1.719 meldingen. Waarom net deze merken vaker het slachtoffer zijn, is niet met zekerheid te zeggen, maar het gaat vaak om wagens die populair zijn bij zowel handelaars als privégebruikers.
Moderne diefstaltechnieken
Volgens CD&V-Kamerlid Franky Demon, die de cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin, kan de opmars deels verklaard worden door het gebruik van moderne inbraakmethodes. Zo wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de 'relay attack', waarbij dieven het signaal van de autosleutel op afstand opvangen en versterken om het voertuig te openen.
Demon pleit dan ook voor meer wijkagenten, die beter geworteld zijn in de gemeenschap en sneller verdachte situaties kunnen opmerken. “Zij zijn de ogen en oren van de buurt", zegt hij in Het Nieuwsblad. “Daarnaast blijft de waakzaamheid van burgers cruciaal.”