Seks wordt vaak gezien als dé graadmeter van een goede relatie. Maar dat idee komt steeds meer onder druk te staan. Want wat blijkt? Veel koppels die minder seks hebben dan het gemiddelde, zeggen zich net beter verbonden te voelen met elkaar.
Psychotherapeuten merken het in hun praktijk: de ‘druk om te presteren’ in bed maakt plaats voor een andere vorm van nabijheid. “Er is een groeiende groep koppels die beseft dat verbondenheid niet altijd ligt in frequentie, maar in echtheid", zegt relatietherapeut Lien De Rycke.
Volgens recent onderzoek is de gemiddelde frequentie van seks bij koppels gedaald, maar zijn tevredenheidscijfers over relaties net gestegen. “Minder verwachtingen leiden vaak tot meer rust. En die rust zorgt voor oprechte intimiteit, ook buiten de slaapkamer.”
De kracht van zachtheid
Voor veel mensen betekent ‘seksualiteit’ tegenwoordig ook knuffelen, elkaars hand vasthouden, lange gesprekken of gewoon tijd voor elkaar. Die vormen van tederheid geven vaak meer voldoening dan het idee van ‘moeten presteren’.
Karen (38) getuigt: “We vrijen minder dan vroeger, maar ik voel me dichter bij mijn partner dan ooit. Er is meer ruimte voor elkaar. Geen druk, alleen verbinding.”
Het draait niet om cijfers
Het grote misverstand? Denken dat meer seks automatisch beter is. “Er is geen norm", zegt De Rycke. “Het enige dat telt, is dat beide partners zich goed voelen bij de balans die er is.”