Wat als de veiligste plek voor een kind — zijn bed — net de plek is waar het gevaar schuilt? Nieuw onderzoek van de Universiteit van Toronto zet ouders aan het denken: sommige matrassen kunnen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen.
In twee recent gepubliceerde studies ontdekten wetenschappers dat jonge kinderen tijdens hun slaap mogelijk giftige stoffen inademen. Het gaat om zogeheten weekmakers (zoals ftalaten), vlamvertragers en UV-filters. Deze stoffen kunnen zich in de lucht rondom het bed ophopen, en dringen zo ongemerkt het lichaam binnen.
Wat de onderzoekers extra zorgen baart: zodra een kind op het matras ligt – met lichaamswarmte en gewicht – stijgt de uitstoot van deze chemicaliën nog aanzienlijk.
Mogelijke gevolgen voor de gezondheid
Volgens de wetenschappers kunnen de stoffen in kwestie leiden tot hormonale verstoringen, astma, problemen met de voortplanting, neurologische schade en zelfs kanker. Professor Miriam Diamond, die het onderzoek leidde, zegt het zonder omwegen: “Slapen is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen. En toch worden kinderen tijdens hun slaap blootgesteld aan stoffen die net dat proces kunnen verstoren.”
De studie nam 25 kinderkamers onder de loep en trof in elk van die ruimtes zorgwekkende concentraties van chemische stoffen aan – met de hoogste waarden vlak boven het bed. De matrassen waren afkomstig van winkels in Canada, maar bevatten vaak onderdelen uit andere landen zoals de VS of Mexico. Aangezien de markt voor kindermatrassen wereldwijd sterk verbonden is, gelden de conclusies vermoedelijk ook voor Europese gezinnen.
Een oproep tot actie
Arlene Blum van het Green Science Policy Institute roept fabrikanten op om deze stoffen uit hun producten te weren. “Ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kind veilig kan slapen", klinkt het. “Veel van deze chemische stoffen hebben geen bewezen nut voor brandveiligheid en horen gewoonweg niet thuis in een matras.”