Grote verandering op autokeuring: "Dit moet stoppen"

19 apr , 12:00 Binnenland
250319autokeuring
De autokeuring is voor veel Vlamingen een jaarlijks stressmoment, zeker voor eigenaars van dieselwagens. In Vlaanderen vallen oudere dieselmodellen vaker door de mand dan elders, en dat heeft geleid tot een opmerkelijke trend: steeds meer bestuurders trekken naar Wallonië om hun auto daar te laten keuren. De reden? De controles zijn er merkbaar soepeler. Maar nu wil de Waalse minister van Mobiliteit, François Desquesnes, paal en perk stellen aan dat fenomeen.
In de grensregio’s loopt het stilaan de spuigaten uit. Sommige Waalse keuringsstations zien dat meer dan een kwart van hun klanten uit Vlaanderen of Brussel komt. En dat is geen toeval. In Wallonië worden dieselwagens minder streng gecontroleerd op uitstoot, zeker als het gaat om voertuigen die ouder zijn dan 2013. Die soepelere aanpak maakt het voor automobilisten aantrekkelijk om ‘technisch toerisme’ te bedrijven.
Strengere uitstootregels in Vlaanderen
Het verschil in keuring heeft alles te maken met hoe de gewesten omgaan met een gezamenlijke maatregel uit 2022. Hoewel Vlaanderen, Brussel en Wallonië afgesproken hebben om dieselwagens te onderwerpen aan strengere fijnstofmetingen, verschilt de toepassing. In het noorden geldt de test al vanaf Euro 5a-wagens (voor 2013), terwijl Wallonië de grens pas bij Euro 5b (vanaf 2013) legt. Daardoor stijgt het aantal afkeuringen bij Vlaamse keuringscentra – en dus ook het aantal automobilisten dat zuidwaarts trekt.
François Desquesnes is het beu. Hij wil vermijden dat Waalse keuringsstations overspoeld worden door bestuurders die elders geen goedkeuring krijgen. “We moeten de coherentie tussen de gewesten herstellen", klinkt het. Hij heeft zijn administratie nu de opdracht gegeven om concrete tegenmaatregelen uit te werken. Tijdens de volgende interministeriële conferentie Mobiliteit wordt het dossier op tafel gelegd.