Volgens energie-expert Alex Polfliet van het adviesbureau Zero Emission Solutions is er geen reden om te twijfelen aan het plaatsen van extra zonnepanelen. Dat vertelt hij in Het Nieuwsblad.
Het enige obstakel dat mensen kan weerhouden, is het vermogensplafond dat distributienetbeheerder Fluvius heeft ingesteld. Voor installaties met een vermogen vanaf 10 kVA (kilovoltampère) is toestemming van Fluvius vereist voordat er extra zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd. Polfliet stelt dat dit vermogensplafond bereikt wordt bij ongeveer 30 tot 40 zonnepanelen.
Voor degenen die nog groenestroomcertificaten ontvangen voor hun bestaande zonnestroomproductie, moet er rekening worden gehouden met het feit dat het bijplaatsen van zonnepanelen ook een extra omvormer vereist. Net als bij de eerste installatie is een keuring en aanmelding bij de distributienetbeheerder nodig. Indien er geen certificaten worden ontvangen, kunnen er panelen worden bijgeplaatst op de bestaande omvormer, mits er nog beschikbare capaciteit is, legt energie-expert Wannes Demarcke van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) uit.
Voor degenen die geen groenestroomsubsidies hebben ontvangen voor hun eerste installatie, is het belangrijk om te weten dat sinds 2014 geen groenestroomcertificaten meer worden verstrekt en dat de subsidieregeling volledig is afgeschaft sinds 2021. Het is dus niet mogelijk om investeringssteun aan te vragen voor een tweede installatie. Uitbreiding van een bestaande installatie komt niet in aanmerking voor deze steun.