Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die in veel lightproducten wordt gebruikt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aspartaam toegevoegd aan de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen. Dit betekent dat er beperkt bewijs is dat aspartaam leverkanker kan veroorzaken.
Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft aspartaam echter veilig bevonden voor gebruik in levensmiddelen. EFSA stelt dat de hoeveelheid aspartaam die wordt geconsumeerd in levensmiddelen ver onder de veilige drempel ligt.
Volgens Professor Bruno De Meulenaer van de Universiteit Gent is er geen reden tot paniek. Hij stelt dat aspartaam veilig is als het in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd. Een volwassen persoon van 70 kg kan tot 14,5 blikjes Coca-Cola Zero per dag drinken zonder dat dit een risico vormt voor de gezondheid.
Met mate
De WHO-classificatie van aspartaam als mogelijk kankerverwekkend is gebaseerd op een beperkt aantal studies. Meer onderzoek is nodig om de link tussen aspartaam en kanker definitief te bevestigen of te ontkrachten. In de tussentijd is het advies om aspartaam met mate te consumeren. Als je je zorgen maakt over de veiligheid van aspartaam, kun je ook kiezen voor andere kunstmatige zoetstoffen of voor natuurlijke zoetstoffen zoals fruit of honing.