Waarom steeds meer mensen zich beter voelen door… minder te douchen

20 apr , 10:00 Binnenland
230725douchenpixabay
Iedere ochtend onder de douche springen? Voor velen is het een vast ritueel. Maar steeds meer mensen laten die gewoonte los — en zeggen zich er beter bij te voelen. Wat is hier aan de hand?
Dermatologen zien een opvallende trend: het dagelijks inzepen van het hele lichaam verdwijnt uit het badkamerbeeld. En dat is niet zomaar een hype. "We wassen ons vaak té schoon", zegt huidarts Marijke De Wit. “Daardoor tast je je natuurlijke huidbarrière aan, en krijg je net meer last van irritatie of droogte.”
Van schaamte naar zelfzorg
Waar het vroeger bijna een taboe was om toe te geven dat je je niet elke dag wast, ontstaat er nu ruimte voor nuance. Steeds meer mensen douchen korter, minder vaak of slaan het zeepgebruik over — behalve op plekken waar het echt nodig is. En opvallend: wie deze 'minder-is-meer'-aanpak volgt, voelt zich vaak net frisser.
“Ik dacht dat ik vies ging ruiken", vertelt Evelien (32). “Maar het tegendeel was waar. Mijn huid is rustiger, ik gebruik minder crèmes en ik bespaar ook nog eens op water en energie.”
Wat is dan wél goed?
Experts raden aan: was jezelf dagelijks op de essentiële zones, maar laat het grondig inzepen van armen, benen of rug gerust een dagje achterwege. Douches van vijf minuten zijn ideaal. En je huid? Die herstelt zichzelf beter dan je denkt.
Wat ooit ‘vuil’ leek, blijkt nu gezond. En misschien is het wel tijd om onze badkamergewoontes onder de loep te nemen.