Een half miljoen langdurig zieken: het is een cijfer dat zwaar weegt op onze sociale zekerheid. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil hen opnieuw activeren, maar vooral ook de uitwassen aanpakken. Zijn plan? Een meldpunt – door sommigen al ‘kliklijn’ genoemd – waar werkgevers huisartsen kunnen aangeven die te vaak ziektebriefjes uitschrijven.
Bij huisartsen zorgt die aanpak voor zenuwachtigheid. “Wanneer is iets frauduleus? En wie beoordeelt dat? Je verdedigt je als arts niet zomaar tegenover een inspecteur, dat moet tegenover collega-artsen gebeuren", zegt Maaike Van Overloop van huisartsenvereniging Domus Medica op VTM Nieuws.
Minder zorg, meer achterdocht
Volgens Van Overloop dreigt het vertrouwen tussen arts en patiënt te lijden onder de maatregelen. “Wij willen onze patiënten goed behandelen. Maar nu denken we: ‘Mag ik dit briefje nog wel geven? Gaat mijn teller straks rood uitslaan?’” Het zorgberoep dreigt zo meer over controle te gaan dan over genezing.
Sancties ook voor patiënten
Niet alleen artsen worden geviseerd. Ook langdurig zieken zelf voelen de druk stijgen. Na tien weken ziekte moeten ze verplicht een vragenlijst invullen over hun gezondheid en behandelingen. Wie dat niet doet, krijgt een financiële sanctie. En wie twee keer zonder geldige reden afwezig blijft op een doktersafspraak? Die riskeert zijn volledige uitkering te verliezen.