Waarom steeds meer Vlamingen hun auto laten keuren in Wallonië

16 apr , 22:00 Binnenland
250319autokeuring
Is het écht makkelijker om in Wallonië door de autokeuring te geraken? En waarom groeit het aantal Vlamingen dat bewust de grens oversteekt met hun wagen? VRT NWS zocht uit wat er aan de hna dis.
De wachtrijen in sommige Waalse keuringsstations nemen toe, en dat komt niet alleen door lokale chauffeurs. Steeds vaker worden Vlaamse en Brusselse nummerplaten gespot aan de poorten van Waalse keuringscentra. Wat drijft deze keuringstoeristen?
Het fenomeen krijgt politieke aandacht. De Waalse minister van Mobiliteit, François Desquesnes, liet weten dat hij maatregelen overweegt om de toestroom van keuringstoeristen aan banden te leggen.
Maar waarom kiezen automobilisten voor die omweg naar het zuiden?
Roettest ontwijken: het grote verschil
Sinds 2022 wordt er in heel België een deeltjestest uitgevoerd voor dieselwagens met euronorm 5 en 6. Maar Wallonië maakt een uitzondering: voertuigen met euronorm 5a – meestal ingeschreven vóór 2013 – moeten daar die extra test niet ondergaan. In Vlaanderen en Brussel wél.
Peter De Ryck van de Vlaamse Ombudsdienst begrijpt de strategie van sommige bestuurders: “Wie weet dat zijn diesel met euronorm 5a mogelijk niet door de nieuwe roettest komt, zal sneller geneigd zijn naar Wallonië te rijden, waar die test niet geldt.”
Mag dat zomaar?
Ja, in principe mag elke Belg zijn voertuig laten keuren waar hij wil. Wie in Brugge woont, mag gerust naar Namen rijden voor een keuring. Alleen bij een herkeuring (na afkeuring) moet men terug naar hetzelfde centrum – tenzij men bereid is om opnieuw de volle pot te betalen voor een nieuwe, volledige keuring elders.
Het verkeer is overigens niet enkel richting Wallonië. In Vlaanderen kan je meestal zonder afspraak terecht, wat het aantrekkelijk maakt voor Walen die liever geen wachttijden willen.
Minder streng? Toch niet.
Het misverstand dat Wallonië ‘minder streng’ zou zijn, klopt niet. “De normen zijn overal hetzelfde, buiten de roettest,” zegt De Ryck. “Wie met slechte remmen of kale banden rondrijdt, zal ook in Wallonië niet gespaard blijven.”
De keuze voor een bepaald gewest is dus vooral een tactische zet in functie van specifieke wagenkenmerken, niet per se een ontsnappingsroute voor een gebrekkige auto.