Het verhaal van de 21-jarige Ye laat er geen twijfel over bestaan: ook jonge mensen kunnen erg zwaar van het coronavirus afzien. Het vermoeden dat hij het virus had, kwam er toen Ye zich op een bepaald moment te zwak voelde om nog te eten.
De jongeman uit Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, begon eind januari hoge koorts te maken. Er was op dat moment nog niet veel bekend over het nieuwe coronavirus, maar het gerucht ging wel snel de ronde dat de ziekte enorm besmettelijk was.
Toen hij zich ging aanmelden, was het ziekenhuis reeds overspoeld met patiënten. Hij wachtte urenlang voordat hij onderzocht werd. “Ik was zo bang”, zegt Ye. “Het leek alsof er ontelbare mensen vóór mij waren en de dokters droegen allemaal beschermende kledij. Ik had nog nooit zoiets gezien.”
Omdat de symptomen niet ernstig genoeg waren, raadden de dokters hem aan om zich thuis te isoleren. Volgens Ye waren de eerste vier dagen het ergst. “Ik maakte hoge koorts en ik had zo veel pijn dat het voelde alsof ik gemarteld werd."
Ye’s conditie verslechterde en terug in het ziekenhuis werd dan toch het coronavirus bij hem vastgesteld. Hij kreeg een infuus toegediend om zijn koorts te laten zakken. ’s Nachts onderging Ye de ergste pijnen. “Dan hoestte ik zo hard dat ik dacht dat ik ging sterven”, klinkt het.
Een week nadat de symptomen opkwamen, begon zijn conditie echter weer te verbeteren. De dokters stuurden hem naar huis, waar hij in quarantaine verbleef, en negen dagen later testte Ye negatief op het virus. Drie weken later werd hij volledig genezen verklaard.
Hij is erg dankbaar dat hij het virus overleefd heeft, maar toch heeft hij kritiek op de manier van aanpakken van de Chinese overheid. Vooral de trage respons na verschillende lokale klachten zijn volgens Ye niet goed te praten. “Het zou nooit zo erg geworden zijn, moest de overheid geen informatie hebben achtergehouden”, aldus Ye.