Gloria Monserez drinkt geen alcohol meer: “Dit maakt het vooral moeilijk”

13 jan 2022, 15:00 Buitenland
gloriamonserezSBS 2
Ketnet-wrapster Gloria Monserez zegt alcohol vaarwel. Althans toch voor een bepaalde periode.
Presentatrice Gloria Monserez heeft in het VRT-programma ‘Vrede Op Aarde’ een van haar goede voornemens voor het nieuwe jaar aangekondigd. De Ketnet-wrapster wil namelijk honderd dagen lang geen alcohol meer drinken.

Evi Hanssen

“Ik was er al mee bezig en was in eerste instantie van plan om 66 dagen niet te drinken”, vertelt ze in het programma. “Ondertussen ben ik 54 dagen bezig, en wil ik doorgaan tot ik 100 dagen bereikt heb.” Of Gloria het bij een enkele alcoholvrije periode zal houden, is haar nog niet duidelijk. “Maar ik vind het wel aangenaam zo”, besluit ze.
Met die beslissing treedt Gloria in de voetsporen van onder meer presentatrice Evi Hanssen en actrice Cathérine Kools. Voor Evi begon het destijds ook als een experiment en vanuit een verlangen naar controle, soberheid en een gezonder leven. Maar de presentatrice ging nog een stapje verder. Haar teller staat ondertussen op twee jaar zonder alcohol.
Gedurende 500 dagen hield ze een dagboek bij waarin ze neerpende welke blokkades ze op haar pad tegenkwam. En zo kwam het boek ‘Sinds ik niet meer drink’ tot stand.

Cathérine Kools

Ook Cathérine Kools, die ondertussen haar ervaring eveneens in een boek neerschrijft, ging het experiment aan en zit ondertussen op 671 dagen. Kools wilde net zoals Hanssen ontdekken hoe haar leven eruit zou zien zonder alcohol en zonder stimulansen van buitenaf.
In oktober vertelde Kools in een interview dat ze vooral genoeg had van alcohol, maar ook hoe moeilijk het is om te stoppen wanneer er gezelligheid aan verbonden is. “Tijdens 'Tournée Minérale' krijg je dat wel uitgelegd. Maar dan keert het ‘gewone' leven terug, en heb je al eens een feest”, klonk het.

Dalende trend

Volgens Tom Evenepoel, coördinator bij De Druglijn, is er sprake van een dalende trend betreffende alcoholgebruik. De grootste daling is te zien bij twintigers en dertigers. En dat is volgens Evenepoel niet geheel onlogisch.
“Deze leeftijdsgroep drinkt een stuk minder dan veertigers, vijftigers en zestigers aangezien deze laatste groep in een tijd is opgegroeid waar veel minder bedenkingen waren bij alcoholgebruik dan vandaag”, begint Evenepoel bij Nieuws365. “Ook het feit dat de wet omtrent de minimumleeftijd voor alcoholgebruik zo’n tien jaar geleden is gewijzigd, heeft voor een daling gezorgd.”
“Jongeren beginnen later te drinken. We zien dat 18-jarigen regelmatiger heel wat alcohol nuttigen, maar wanneer ze de twintig jaar bereiken, begint het alcoholgebruik te zakken.”

Effecten

Hanssen vertelt in haar boek dat ze zich veel energieker voelt dan voorheen. “Je lichaam beschouwt alcohol als een giftige stof”, verklaart Evenepoel. “Je lever heeft zijn handen vol om die alcohol telkens af te breken, en dat vergt heel wat energie van zowel de lever als het gehele lichaam.”
“Je voelt je beter in je vel en je hebt een frisser hoofd. Al die moeite die het kost om telkens die alcohol af te breken, is er nu niet meer. En zo verkrijg je meer energie voor andere dingen.”

Peer pressure

Kools gaf eerder toe dat het niet makkelijk is om op feestjes ‘neen’ te zeggen. “Peer pressure blijft moeilijk”, klinkt het bij Evenepoel. “Je krijgt het gevoel dat je je constant moet verantwoorden. Daarom denk ik dat het aan te raden is om in je directe omgeving duidelijk te maken dat je ermee stopt.”
“Ook is het goed om een vast antwoord klaar te hebben wanneer je alcohol krijgt aangeboden”, gaat Evenepoel verder. “Het is moeilijker als je lastige vragen krijgt voorgeschoteld als ‘Ben je ziek?’ of ‘Ben je zwanger?’ of er met je mond vol tanden staat en geen antwoord kan geven”, aldus Evenepoel.