Paus Franciscus is overleden: dit is de procedure tot een nieuwe paus

21 apr , 11:30 Buitenland
pausfranciscus
Het overlijden van paus Franciscus op 88-jarige leeftijd betekent het einde van een bewogen tijdperk binnen de rooms-katholieke kerk. Maar wat gebeurt er eigenlijk meteen na het overlijden van een paus? En hoe wordt zijn opvolger gekozen?
Na het overlijden van de paus wordt zijn overlijden officieel vastgesteld door de camerlengo – in dit geval kardinaal Kevin Farrell. Die heeft nu de leiding over het Vaticaan tot er een nieuwe paus is gekozen. Hij moet onder meer het zegel van de paus vernietigen en de pauselijke appartementen laten verzegelen.
Vanaf dit moment verkeert de Kerk in de zogenaamde sede vacante, de "lege stoel"-periode waarin het pauselijke ambt vacant is.
De kardinalen komen bijeen in conclaaf
Binnen vijftien tot twintig dagen na het overlijden van paus Franciscus komen de stemgerechtigde kardinalen bijeen in een conclaaf. Enkel kardinalen onder de 80 jaar mogen stemmen. Ze zullen in de Sixtijnse Kapel verblijven tot er een nieuwe paus is gekozen.
De kardinalen stemmen meerdere keren per dag. Zodra een kardinaal tweederdemeerderheid haalt, is er een nieuwe paus. Witte rook uit de schoorsteen van de kapel zal dit aan de wereld melden.
Afscheid van een bewogen pontificaat
Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio in Argentinië, werd in 2013 de eerste Zuid-Amerikaanse paus. Hij werd wereldwijd geprezen om zijn eenvoud, zijn focus op sociale rechtvaardigheid en zijn pogingen om het Vaticaan te moderniseren. Tegelijk kreeg hij ook tegenwind van meer conservatieve stromingen binnen de kerk.
De komende dagen zullen miljoenen gelovigen wereldwijd afscheid nemen van een paus die als geen ander harten wist te raken – met zijn woorden én zijn daden.