Wat begon als een zoektocht naar rust voor terminaal zieke patiënten, eindigde voor minstens vijftien mensen in een plotse en verdachte dood. In Berlijn wordt een 40-jarige arts nu formeel beschuldigd van
moord, nadat hij in verband is gebracht met een reeks overlijdens binnen de palliatieve zorg.
Volgens NBC en gerechtelijke bronnen zou de arts een dodelijke combinatie van verdovende middelen en spierverslappers hebben toegediend zonder medeweten of toestemming van de patiënten. De slachtoffers, variërend in leeftijd van 25 tot 94 jaar, overleden meestal in hun eigen woning.
Poging tot brandstichting als dekmantel
Wat de zaak nog verontrustender maakt, is de beschuldiging dat de arts in meerdere gevallen geprobeerd heeft om bewijsmateriaal te vernietigen. In verschillende gevallen zou hij brand hebben gesticht in de woningen van zijn slachtoffers. Eén vrouw van 87 jaar uit de wijk Neukölln overleefde aanvankelijk de aanval dankzij de tussenkomst van brandweer en ambulanciers, maar stierf kort daarna in het ziekenhuis.
Ook bij een 76-jarige vrouw, die op dezelfde dag als een andere patiënt overleed, zou de arts de woning in brand hebben willen steken. De brand doofde echter vanzelf. Volgens de openbaar aanklager probeerde hij daarna zijn aanwezigheid te verklaren door een familielid te bellen en te doen alsof hij bezorgd aan de deur stond.
Onderzoek breidt uit
Aanvankelijk werd hij slechts verdacht in vier overlijdens, maar het onderzoek bracht al snel meer verdachte patronen aan het licht. Sinds zijn arrestatie op 6 augustus vorig jaar zijn nu vijftien dodelijke gevallen aan hem gelinkt, verspreid over een periode van bijna twee jaar.
De arts heeft tot nu toe niet gereageerd op de aanklachten. Het openbaar ministerie in Berlijn heeft de zaak nu formeel neergelegd bij het hof. Als het tot een proces komt, riskeren de beschuldigingen hem levenslange opsluiting – zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating.
Zorg werd stilaan een doodsvonnis
Voor de nabestaanden blijft de wrangheid groot. Waar vertrouwen zou moeten heersen tussen patiënt en arts, lijkt hier het tegenovergestelde gebeurd te zijn. De man werkte voor een thuiszorgdienst gespecialiseerd in palliatieve zorg. Wat patiënten en families zagen als een laatste periode in rust en waardigheid, werd in sommige gevallen een doelbewuste verkorting van het leven.
De aanklager vraagt dat de arts levenslang wordt uitgesloten van zijn beroep. De zaak belicht op pijnlijke wijze hoe vertrouwen binnen de zorg – als het wordt geschonden – verwoestend kan zijn.