Er is reden om voorzichtig positief te zijn over de evolutie van het coronavirus in ons land. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven). "We mogen een beetje hoop hebben, de maatregelen in het hele land en in het bijzonder in Antwerpen beginnen hun vruchten af te werpen", zegt hij aan VRT NWS.
"Antwerpen had een zeer felle uitbraak, daar zien we dat de maatregelen vruchten beginnen afwerpen. Tegelijk zien we in Brussel, Luik, Namen nog een behoorlijke toename. Antwerpen ligt dus voor in het peloton", aldus Molenberghs.
"Maar we moeten onszelf niet wijsmaken dat het in het hele land aan het verbeteren is. Het zou dus kunnen dat we eerst strengere maatregelen in de rest van het land nodig hebben."
Ook de R-waarde gaat naar omlaag. "We zitten op 1,4 voor het hele land, maar er zijn grote provinciale verschillen", benadrukt Molenberghs. "In West-Vlaanderen en Limburg staat de R-waarde volgens de berekingen op 1 - dat is een stabiele epidemie, wat beter is dan een stijgende epidemie. Ook in Antwerpen is de R-waarde dalend, van 1,9 vorige week naar 1,18 deze week."
De nieuwe maatregelen worden dus goed nageleefd. De burgers lijken ook opnieuw wakkergeschud na de stijging van het aantal besmettingen. "Daarnaast testen we ook veel meer en ondanks de kinderziekten, krijgen we de contacttracing ook wel wat van de grond", aldus Molenberghs.