Volgens overheidsdocumenten zouden sommige
ziekenhuizen hun coronacijfers manipuleren om daar beter van te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Laatste Nieuws.
Sommige politici stellen zich vragen: "Hoe kan het dat de druk op Intensieve Zorgen (IZ) tijdens deze derde golf zo hoog blijft? En dat ondanks de vaccinaties?" Een terechte vraag, zo blijkt. De overheid heeft al langer vermoedens dat de ziekenhuiscijfers niet altijd accuraat zijn.
Verschil in ziekenhuizen
Er was in de eerste golf een duidelijk verschil in ziekenhuizen. Sommige patiënten belandden heel snel op de Intensieve Zorgen. Anderen bleven daar dan weer heel lang liggen. In de tweede en derde golf zijn die grote verschillen er nog steeds. Mogelijk is die langere bezetting op IZ vanwege een financiële compensatie.
Ziekenhuizen zouden covidpatiënten dus langer bij zich houden vanwege financiële belangen. Ze krijgen van de overheid extra geld voor het opvangen van covidpatiënten. Een middelgroot ziekenhuis, waar er 90 covidbedden zijn en een IZ met tien bedden, betekent een extra vergoeding van 23.000 euro per dag.
Ziekenhuizen houden zeker niet echt patiënten langer bij zich, want dat zou de belasting te groot maken. Ook voor het zorgpersoneel. De cijfers die ze echter iedere dag doorgeven aan de overheid, zouden wel gemanipuleerd kunnen worden. Het is op basis van die cijfers dat ze een extra vergoeding krijgen en daar wordt niet erg streng op gecontroleerd. Dat zou betekenen dat de burger ook niet atlijd de juiste cijfers krijgt te zien over de covidpatïenten in de ziekenhuizen.
Ontkenning
Als men bijvoorbeeld enkele dagen later pas doorgeeft dat patiënten verdwijnen van de IZ, betekent dat meer financiële compensatie. Bij ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro twijfelt men aan fraude. "De cijfers benadere nde werkelijkheid zeer dicht", klinkt het.