Nederland en Frankrijk praten over splitsing van België

22 apr , 14:40 Binnenland
250412bartdewever
Een opmerkelijke onthulling van het Nederlandse dagblad NRC zorgt voor opschudding in zowel Den Haag als Brussel. Martin Bosma, voorzitter van de Nederlandse Tweede Kamer en lid van de rechts-populistische PVV, zou tijdens een diplomatiek diner met de Franse ambassadeur een controversieel voorstel hebben gedaan: verdeel België — Vlaanderen bij Nederland, Wallonië bij Frankrijk.
Volgens NRC waren aanwezige Kamerleden en de Franse diplomaat met stomheid geslagen toen Bosma het plan op tafel legde, een idee dat eerder al door partijleider Geert Wilders werd geopperd. Het gaat om het zogeheten “Groot-Nederland”-idee: een hereniging van Nederland en Vlaanderen, waarbij Wallonië aansluit bij Frankrijk.
Bosma weigerde achteraf inhoudelijk op de onthulling in te gaan, maar gaf wel toe dat er tijdens het diner “over politiek en mogelijke scenario’s werd gesproken.”
Een radicaal voorstel, geen nieuwe gedachte
Hoewel het voorstel op het eerste gezicht absurd lijkt, leeft het Groot-Nederland-denken al decennialang in bepaalde politieke kringen. Vooral binnen extreemrechtse partijen als de PVV in Nederland en Vlaams Belang in Vlaanderen. Maar ook meer gematigde stemmen zoals Bart De Wever (N-VA) hebben zich in het verleden openlijk uitgesproken over culturele en historische banden tussen Vlaanderen en Nederland.
“Vlaanderen en Nederland hebben veel gemeen", zei De Wever vorig jaar nog in een interview met De Zondag, al voegde hij er ook aan toe dat “het nu niet het moment is om te praten over een hereniging.”
Diplomatiek ongemak
Dat zo’n gedachte uitgerekend tijdens een diplomatiek diner met een Franse ambassadeur ter sprake komt, doet vragen rijzen over de ernst en diplomatieke gevoeligheid van het voorstel. Een dergelijk idee raakt immers aan de territoriale integriteit van België — een soevereine natie — en dreigt de relaties binnen de Benelux én met Frankrijk op scherp te zetten.
Voorlopig is er nog geen officiële reactie van Belgische zijde, maar dat deze uitspraak politieke weerklank zal krijgen, staat vast. Of het nu ging om een provocatie, een slip of the tongue, of een bewuste strategie: het debat rond de Belgische staatsstructuur kreeg er plots een internationale dimensie bij.