Sinds gisteren is er officieel een griepepidemie in het land. Vooral voor ouderen is dit jaar het virus gevaarlijk. De helft van de besmettingen gebeurde met een griepvariant die bij 65-plussers vaker voor complicaties zorgt, zoals longontstekingen. Er is echter geen reden tot paniek, benadrukt viroloog Marc Van Ranst in Het Nieuwsblad.
Voor jonge, gezonde mensen is een griepje meestal niet erg. Toch zijn er steeds extra opnames in de kliniek door complicaties zoals longontstekingen of hartfalen. Daarom houden de wetenschappers de epidemie nauwlettend in de gaten.
Wellicht zijn ouderen kwetsbaar omdat zij minder natuurlijke bescherming hebben tegen het relatief nieuwe griepvirus. "Pas in 1968 dook dat type voor de eerste keer op. Wie nu zeventig jaar is of ouder, heeft het dus nooit gekend tijdens zijn jeugd. Terwijl we vermoeden dat een infectie bestrijden tijdens de jeugdjaren voor de beste immuniteit zorgt", aldus Van Ranst.
De griepepidemie kan zes tot twaalf weken duren. Het aantal besmettingen daalt sowieso in de krokusvakantie, begin maart. Er is ook zeker geen reden tot paniek.