Viroloog
Marc Van Ranst was dinsdagochtend te gast in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Hier vertelde hij dat het totaal onmogelijk is om te weten hoeveel mensen er in werkelijkheid besmet zijn.
"De cijfers van de nieuwe besmettingen die we nu dagelijks bekendmaken, benaderen absoluut niet het werkelijke aantal besmettingen. Dat moet je minstens maal tien doen, en volgens mij is dat dan nog een onderschatting", zegt Van Ranst. Mensen met lichte symptomen worden namelijk niet getest.
Achteraf kunnen we nog te weten komen wie de ziekte gehad heeft, door te onderzoeken wie er antistoffen heeft aangemaakt. “De beschermende antistoffen zullen wel een tijdje opspoorbaar zijn, maar heel lang gaan die ook niet meegaan”, zegt de viroloog. Binnen een half jaar zal nog wel kunnen achterhaald worden wie de infectie gehad heeft. Deze zal daarna nog een half jaar of een jaar beschermd zijn, volgens Van Ranst.
Seizoensgebonden
Van Ranst vergelijkt het coronavirus op dat vlak met de griep: wanneer je dit jaar de griep gehad hebt zal je nog wel beschermd zijn tegen hetzelfde virus volgend jaar, en het jaar daarna wellicht ook nog, maar vanaf dan ben je opnieuw vatbaar.
Er werd al meermaals gezegd dat we ons moeten voorbereiden op de periode ná
corona. “Dan moeten we kijken naar een volgende fase”, aldus Van Ranst. “Deze coronavirussen zijn notoir seizoensgebonden, wat betekent dat ze elk jaar rond dezelfde periode weer opduiken. Wanneer het virus verdwijnt, dan zal dat meer dan waarschijnlijk ook wel terugkomen. En dan moeten we de tijd rekken zodat we het voor de hospitalen behapbaar houden.” Volgens Van Ranst zal er wellicht pas ten vroegste over een jaar een vaccin zijn. Pas dan is er een echte oplossing.