Miljoenen euro's fraude gepleegd met zonnepanelen, luchtbeelden verraden valsspelers

14 mei 2021, 7:36 Royalty
zonnepanelenPHOTONEWS 1
In 2019 en 2020 heeft distributiebeheerder Fluvius voor 18 miljoen euro aan fraude met groenestroomcertificaten opgespoord. Ook werden er zo’n 5.000 niet-aangemelde zonnepaneleninstallaties ontdekt. Dat blijkt uit het jaarrapport energiefraude van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).
Energiefraude is mogelijk op verschillende manieren. Wanneer er fraude wordt vastgesteld, kan de toekenning van zo’n groenestroomcertificaat en de steun hiervoor stilgezet worden. Het onrechtmatig voordeel moet dan ook terugbetaald worden. De netbeheerders kregen in Vlaanderen de taak om energiefraude op te sporen.
Sinds 2015 kunnen particulieren zonnepanelen installeren geen groenestroomcertificaat meer krijgen. Bij bedrijven werkt dit op een andere manier omdat ze financiële ondersteuning kunnen krijgen voor de groene stroom die zij produceren.
Het jaarrapport energiefraude toont aan dat de meeste fraude die werd vastgesteld, afkomstig is van bedrijven. In 2020 ging dit over zo’n 8,5 miljoen euro aan bedragen die terugbetaald moeten worden wegens fraude. Dit gaat van vervalsing van keuringsverslagen tot het antidateren van facturen.

Luchtbeelden

Een andere vorm van energiefraude valt onder het niet aangeven van zonnepanelen om prosumententarief te omzeilen. “Aan de hand van luchtbeelden ontdekt Fluvius de fraudeurs”, aldus VRT. Het bedrijf laat beeldherkenningssoftware los op openbare luchtfoto’s van Geopunt Vlaanderen die dan zoeken naar verborgen gehouden installaties. Fluvius verzamelt ook informatie door het bekijken van databanken en door eigen inspecteurs op pad te sturen. Op deze manier ontdekte Fluvius zo’n 5.000 niet aangegeven installaties. Van de 5.000 zijn ondertussen wel meer dan 3.500 aangemeld. In totaal ging het om 2,6 miljoen euro aan prosumententarief dat nooit betaald werd.
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over deze praktijken. “Wij steken daar veel geld en tijd in, om die fraude op te sporen”, geeft ze aan bij VRT NWS. “We reken er dan ook op dat het gerecht zijn werk doet en die fraudeurs ook echt veroordeelt.”