Zijn de ‘pakjesproblemen’ en de grote vertragingen van bijvoorbeeld leveringen van speelgoed allemaal de schuld van corona of is er meer aan de hand? Wat zeker is, is dat heel wat speelgoed niet tijdig voor de feestdagen in ons land geraakt door een opeenstapeling van problemen.
“Het meeste speelgoed komt uit Azië, en dat is door de winkeliers en de webshops waar Sinterklaas zijn speelgoed gaat kopen al lang voor de zomer besteld”, zegt Gino Van Ossel, adjunct-professor marketing aan de Vlerick Bussiness School, op Radio 1.
“De corona-uitbraken in Azië vallen niet altijd samen met die van bij ons, maar corona zijn er een aantal fabrieken in Azië tijdelijk moeten sluiten. Dus als een fabriek waar speelgoed wordt gemaakt een week sluit, dan hebben zij een week productie-achterstand en dat krijg je tegen 6 december zomaar niet opgelost.”
Er is een tweede probleem: zo’n fabriek moet natuurlijk ook allerlei onderdelen binnenkrijgen. “Een op afstand bediende auto bijvoorbeeld, daar moeten chips in. Als de fabriek die die chips produceert stilvalt, dan valt die fabriek die de auto’s moet produceren, óók stil.”
Dan heb je nog een derde fenomeen dat op dat vlak speelt. “De vraag naar heel veel producten is tijdens corona plots heel hard gestegen. Sommige onderdelen zijn daardoor heel schaars geworden. De vraag is dus te groot en de productie kan niet volgen en dat geldt ook voor grondstoffen.”
“Aluminium is bijvoorbeeld héél duur geworden, net zoals benzine, en daardoor ook plastic. Als ik nu een step moet produceren, en plots wordt die aluminium veel duurder, of ik moet plastic soldaatjes produceren en die plastic wordt veel duurder, dan kan dat zijn dat ik dat niet meer rendabel geproduceerd krijg, en dan moet ik die prijs laten stijgen.”
Ook transport vormt een probleem. Momenteel blijft een volle container vijf keer langer ergens staan voordat hij gelost en leeggemaakt wordt. Gevolg: te weinig containers. “Veel speelgoed is op weg naar Sinterklaas, maar geraakt hier niet op tijd”, zegt Van Ossel. “De containers zijn ook véél duurder geworden. Een container vol smartphones kan die prijs wel dragen, maar één die vol zit met kleine plastic soldaatjes… Die zouden misschien wel eens in prijs kunnen verdubbelen of zelfs verviervoudigen.”