Wat gebeurt er met het appartement en de bezittingen van een overleden paus?

22 apr , 22:00 Buitenland
pausfranciscus
Na het overlijden van paus Franciscus zijn een reeks eeuwenoude rituelen in gang gezet, en één daarvan trekt wereldwijd de aandacht: de verzegeling van zijn pauselijk appartement. Een ceremonie die vandaag vooral symbolisch is, maar diep geworteld blijkt in de traditie van de katholieke kerk.
Kort na de officiële bekendmaking van zijn overlijden werd de deur van het apostolisch paleis verzegeld met een rood lint en rode was. Die handeling staat symbool voor het begin van de sede vacante, de periode waarin de stoel van de paus officieel vacant is tot er een nieuwe opvolger is verkozen. Vroeger diende het ook als bescherming tegen diefstal of fraude, zeker in tijden waarin pauselijke documenten, ringen of relikwieën van onschatbare waarde waren.
Hoewel paus Franciscus bewust koos om niet in het traditionele paleis te wonen – hij verbleef sinds zijn verkiezing in 2013 in het eenvoudigere Domus Sanctae Marthae – blijft het afsluiten van zijn formele residentie een onmisbaar onderdeel van het pauselijk overlijdensprotocol.
Ook zijn zegelring moet eraan geloven
Naast de verzegeling van zijn woonruimte wordt ook zijn beroemde vissersring vernietigd. Deze gouden zegelring, traditioneel gedragen aan de rechterhand van de paus, werd gebruikt om brieven te bekrachtigen. Tegenwoordig is de functie ervan grotendeels ceremonieel, maar om elke mogelijkheid tot misbruik te vermijden, wordt de ring na het overlijden gebroken met een speciale hamer.
De uitvaart van paus Franciscus vindt plaats op zaterdag, waarna negen dagen officiële rouw volgen. Intussen maken de kardinalen zich stilaan op voor het conclaaf: de geheime bijeenkomst waarin een nieuwe paus wordt gekozen. Ten vroegste vijftien dagen na het overlijden worden zij in de Sixtijnse Kapel opgesloten tot er witte rook opstijgt: het teken dat een nieuwe herder van de kerk is verkozen.