“Corona is net zo seizoensgevoelig als griep. Het betekent dat we vanaf volgende maand de meeste maatregelen kunnen afbouwen.” Deze conclusie trekt de Nederlandse viroloog Martijn Hoogeveen uit een nieuw onderzoek over het
coronavirus.
Steven Van Gucht plaatst toch een vraagteken bij deze uitspraak.
“In de Nederlandse pers wordt gesuggereerd: corona is er alleen maar in de winter, en het is voorbij eenmaal het zomer is. Dat is serieus bij de haren getrokken en is een heel gevaarlijke, foute veronderstelling”, zegt Van Gucht in Het Belang van Limburg. “Er is een seizoenseffect, en we houden daar ook rekening mee met alle planningen die we maken. Maar het grote verschil met een gewone griep is, dat er nog geen groepsimmuniteit is.”
“Virussen zetten meer druk in de winter, en dat is met Covid ook zo”, aldus Van Gucht. “Het virus is eerst uitgebroken in China, in de winter. De eerste golf was wereldwijd in de winter en het vroege voorjaar, in de zomer was het veel rustiger, en in het najaar was er de tweede golf. Maar er is een groot verschil met het griepvirus.”
Basisimmuniteit
“Een volwassene wordt gemiddeld om de vijf jaar besmet met griep, en bijna alle kinderen krijgen vroeg of laat griep waardoor die basisimmuniteit er is. Alleen in de winter vindt dat virus de ideale condities om toch door te breken. Eenmaal het voorjaar komt - beter weer, meer buiten leven, ramen en deuren die openstaan - verdwijnt griep, omdat het virus niet meer kan opboksen tegen die basisimmuniteit.”