Steven Van Gucht waarschuwt: "Dit is het dodelijkste virus ter wereld, het is een gevaarlijke situatie"

15 mei 2020, 19:00 Royalty
stevenvanguchtphotonews 3
Studente Selena uit Stabroek had katje Lee meegenomen uit Peru naar België. De regelgeving rond de preventie op hondsdolheid werd daarbij echter niet gerespecteerd. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) eist nu via de rechtbank dat het dier geëuthanaseerd wordt.
Viroloog Steven Van Gucht, die zelf van oorsprong doctor in de dierengeneeskunde is, begrijpt het standpunt van het FAVV. "Eigenlijk heeft het FAVV gelijk en doet het in deze zaak niet meer dan de procedures volgen die gelden voor de preventie van hondsdolheid, niet alleen in België, maar ook internationaal", doet Van Gucht zijn verhaal op Radio 1.
"Op dit moment bestaat er geen enkele test of methode om aan te tonen of een dier al dan niet besmet is met hondsdolheid. Het zou dan nog altijd andere dieren en mensen kunnen besmetten. In het geval van hondsdolheid gaan we altijd uit van het ergste, namelijk dat het dier besmet is. Daarom nemen we ook al die voorzorgen. Je mag niet vergeten: hondsdolheid is het dodelijkste virus ter wereld", waarschuwt Van Gucht.
"Net zoals met het nieuwe coronavirus kan je bij hondsdolheid al besmettelijk zijn nog voor de eerste symptomen opduiken. Nog voor het ziek wordt, kan het door krabben of door beten andere katten of de eigenaar besmetten. Dit is een potentieel gevaarlijke situatie."