Volgens weerman
David Dehenauw heeft de klimaatopwarming niet meteen iets te maken met de uitzonderlijk hoge temperaturen die we nu meemaken. Dat zegt hij aan HLN.be.
"Klimaatverandering speelt altijd in de achtergrond mee bij weerfenomenen. Maar het gaat hier in eerste instantie toch om een hogedrukgebied en aanvoer van zachtere lucht boven onze gebieden, die een piek in zon en temperaturen veroorzaakt. De klimaatopwarming geeft dat mooi weer een extra duwtje, maar het is niet de oorzaak", aldus Dehenauw.
"Zo zouden de temperaturen mogelijk enkele graden lager liggen zonder opwarming van de aarde. We weten dat de gemiddelde temperatuur in België met 2 graden is gestegen sinds 1833, wat niet weinig is. Maar het is niet te kwantificeren hoe groot de invloed van klimaatopwarming op deze zonnige dagen precies is.”
Slechter weer
Overigens is het mooie weer bijna afgelopen. “Vanaf donderdag wordt het opnieuw koeler, met temperaturen rond 10 à 12 graden en neerslag. Ook voor de krokusvakantie ziet het er erg wisselvallig uit. Deze tijdelijke piek betekent niet dat de winter voorbij is. Ter vergelijking: vorig jaar was het berekoud eind februari en lag er 1 maart ijzel op de weg. Er valt geen lijn in te trekken.”