Koningin Mathilde mag vandaag 49 kaarsjes uitblazen. Een portret van de koningin die al meermaals bewezen heeft het hart op de juiste plaats te hebben.
Hoewel koning Filip z’n hele leven lang als de ‘stijve hark’ wordt bestempeld, weet hij de jonge Mathilde toch te charmeren en verbaast hij op z’n 39ste vriend en vijand met zijn verloving. Op 4 december 1999 trouwt Filip met Mathilde voor de camera’s van de wereldpers, en krijgt Mathilde de titel ‘Prinses’. Veertien jaar later wordt ze koningin.
Hoewel Mathilde met haar eeuwige glimlach al meteen door het volk onthaald wordt als ‘de lieveling’, sommigen noemen haar zelfs de Belgische ‘Lady Di’, krijgt Filip heel wat kritiek te verduren omtrent zijn présence. “Stijve, wereldvreemde hark”, “het entertainmentgehalte van een goudvis” en “een droevig geval” zijn daar voorbeelden van.
Maar sinds zijn huwelijk met Mathilde is de koning er stevig op vooruit gegaan. Filip voelt zich met Mathilde aan z’n zij steeds meer op zijn gemak bij bezoeken en toont meer spontaniteit tijdens gesprekken met zijn volk. Het huwelijk met Mathilde redde volgens velen het imago van onze koning.
Dat Mathilde een serieuze portie empathie bezit, wordt al snel duidelijk. Mentale gezondheid, de positie van de vrouw, kinderarmoede... Heel wat maatschappelijke thema’s weten het hart van de koningin te raken. En zo
wordt eind 2000 het Prinses Mathildefonds, vandaag het Koningin Mathildefonds, opgericht, waarbij ze als erevoorzitster hulp biedt aan kinderen en jongeren in armoede.
Bovendien reisde Hare Majesteit de hele wereld rond om aan allerlei UNICEF-activiteiten deel te nemen in haar rol als erevoorzitster en Speciaal Vertegenwoordiger voor UNICEF België en UNAIDS, die weeskinderen en kinderen die kwetsbaar zijn voor hiv ondersteunen.
Ook het welzijn van de vrouw is voor Mathilde een zeer belangrijke kwestie. Om die reden wordt ze erevoorzitster van Breast International Group en steunt ze onderzoeken en communicatie naar borstkanker.
Naast de goede doelen bewijst Mathilde in juli 2021 nogmaals hoe dicht ze tegen het volk staat. Ze bezoekt Pepinster en Chaudfontaine, die zwaar getroffen werden door overstromingen. De koningin hijst er zich in haar laarzen en wandelt door de ondergelopen straten, waar ze zich mengt onder het volk.
Mathilde wil er met eigen ogen zien en uit de mond van de slachtoffers horen wat haar volk die dagen meemaakte. Een van de slachtoffers getuigde hoe haar gezin alles kwijtraakte in de ramp. “Désolée madame”, reageerde Hare Majesteit daarop, en nam de hand van het slachtoffer vast.
Om te bewijzen dat de slachtoffers in haar gedachten blijven, is de koningin aanwezig op het herdenkingsmoment. Ze woont er ook enkele kerstactiviteiten bij van lokale organisaties en ze deelde kerstlunchpakketten uit aan de slachtoffers.
Als koningin wordt Mathilde’s kledingkeuze steeds stevig onder de loep genomen. Ze weet keer op keer fotografen en modecritici te verrassen met een opvallende outfit, en dat hoeven daarom niet altijd nieuwe stukken te zijn.
Zo blijft ze al die jaren trouw aan dezelfde ontwerpers, waaronder Edouard Vermeulen, Dries van Noten en Diane von Fürstenberg, en wordt ze ook wel de ‘queen of recycling' genoemd.’ Zo droeg ze bij haar bezoek aan Canada in 2018 dezelfde blauwgrijze mantel als die tijdens haar bezoek aan Polen in 2003.
Volgens haar ontwerper Edouard Vermeulen doet ze bewust aan recycling. Mathilde vindt dat ze al genoeg kleren heeft en vindt het ethisch gezien niet correct om telkens iets nieuws te laten maken.