Het ziekteverzuim in België blijft stijgen en vormt een groeiend probleem op de arbeidsmarkt. Professor Lode Godderis, arbeidsgeneeskundige aan de KU Leuven en CEO van Idewe, stelt in zijn nieuwe boek ‘Vertrouwen zonder voorschrift’ voor om een radicale maatregel in te voeren: het afschaffen van het ziektebriefje voor korte afwezigheden van drie tot vijf dagen.
Godderis betoogt dat het ziektebriefje voor korte afwezigheden onnodig is en zelfs averechts werkt. Hij verwijst naar het voorbeeld van Nederland en Scandinavische landen, waar geen ziektebriefjes nodig zijn voor kortdurend verzuim. Daar blijkt het ziekteverzuim aanzienlijk lager te zijn. “Mensen keren gemiddeld een tot twee dagen eerder terug naar het werk als ze geen ziektebriefje nodig hebben", benadrukt Godderis in Het Nieuwsblad. Dit wijst op het belang van vertrouwen tussen werkgever en werknemer.
Vertrouwen als sleutel
De kern van zijn voorstel is om het contact tussen werknemer en werkgever te versterken. In plaats van een schriftelijke melding moet een werknemer zich telefonisch ziekmelden. “Zo zorg je ervoor dat er een connectie blijft tussen beide partijen,” stelt Godderis. Door deze vorm van directe communicatie kan de werknemer zelf inschatten wanneer hij of zij in staat is om terug te keren en tegelijkertijd advies geven over de tijdelijke opvulling van de werkzaamheden.
Kritiek en nuances
Critici wijzen erop dat een dergelijk systeem afhankelijk is van een goede verstandhouding tussen werkgever en werknemer. Godderis erkent dat dit niet altijd het geval is, maar benadrukt dat de meeste situaties wel gebaseerd zijn op een onderlinge vertrouwensband. “In gevallen van conflict of een empathieloos leidinggevend team moeten er andere oplossingen komen, zoals tussenkomst via HR of een arbeidsgeneesheer", voegt hij toe.