Iedereen doet het fout in het verkeer, maar bijna niemand beseft het

17 apr , 9:00 Binnenland
autorijden
Wie dagelijks op de baan is, kent het gevoel: soms lijkt het verkeer één grote chaos. Maar wist je dat veel weggebruikers onbewust in overtreding zijn, zelfs zonder kwade wil? Van kleine foutjes tot hardnekkige gewoontes – dit zijn volgens mobiliteitsdeskundigen en verkeersdiensten de meest voorkomende zondes die we met z’n allen maken.
Het lijkt een detail, maar het niet gebruiken van de pinker staat al jaren bovenaan de lijst. Vooral bij het verlaten van rotondes of het wisselen van rijstrook wordt de richtingaanwijzer opvallend vaak ‘vergeten’. Nochtans kan die simpele beweging net cruciaal zijn om ongevallen te vermijden.
Snelheid aanpassen? Niet op de invoegstrook
Veel automobilisten vergeten dat een invoegstrook bedoeld is om op snelheid te komen, niet om twijfelend stil te vallen. Dat veroorzaakt vaak gevaarlijke situaties en onverwachte remmanoeuvres op de hoofdweg.
Ook bumperkleven blijft een hardnekkige fout, zeker tijdens spitsuren. Veel bestuurders houden onvoldoende afstand, waardoor één klein rempedaal vooraan een kettingbotsing kan veroorzaken.
Smartphonegebruik: de stille doder
Hoewel het gebruik van de gsm aan het stuur wettelijk verboden is, blijft het een van de grootste probleemzones. Even snel een berichtje lezen of de gps instellen? Het gebeurt nog steeds massaal. En net dat ene ‘kijkje’ kan fataal zijn.
Het frappante is dat veel van deze gedragingen niet bewust roekeloos zijn, maar eerder ingesleten gewoontes. Toch kunnen ze wél grote gevolgen hebben, voor jezelf én anderen.