Slaap je slecht? Dít is vaak de échte reden

18 apr , 21:00 Binnenland
230620slapenpixabay
We doen het allemaal: nog snel even scrollen voor het slapengaan. Of het nu Instagram is, wat nieuws lezen of je berichten checken… je telefoon is vaak het laatste wat je ziet voor je ogen dichtvallen. Maar wist je dat dat onschuldige schermpje je nachtrust veel harder verstoort dan je denkt?
Het blauwe licht van je scherm zorgt ervoor dat je hersenen geen melatonine meer aanmaken – dat is het slaaphormoon dat je helpt om in slaap te vallen. Zelfs als je jezelf moe voelt, kan je lichaam na het scrollen moeilijker de rust vinden. Daardoor slaap je later in en minder diep.
Slaap die je niet voelt, maar wel mist
Het gaat vaak niet om hoeveel je slaapt, maar hoe je slaapt. Door die constante stroom aan prikkels en informatie blijft je brein onbewust actief. Je merkt misschien niet dat je vaak kort wakker wordt, maar je voelt het wél: vermoeidheid overdag, een korter lontje en minder concentratie.
Wat helpt écht?
– Leg je telefoon minstens 30 minuten voor het slapengaan weg.
– Gebruik een echt boek of luister naar rustige muziek om af te schakelen.
– Zet ‘night shift’ of blauwlichtfilter aan als je toch nog even je scherm nodig hebt.
– Laat je toestel buiten de slaapkamer of minstens op ‘niet storen’.
Je hoeft je telefoon niet helemaal te bannen. Maar hem op het juiste moment loslaten? Dat is misschien wel de beste investering in je gezondheid die je vandaag nog kan doen.