De documentaire 'Leaving Neverland' die gisteren op Canvas werd uitgezonden heeft veel losgemaakt. Daarin vertellen twee mannen dat ze als kind systematisch misbruikt werden door popster Michael Jackson. De vaak gehoorde kritiek is wel dat de documentaire eenzijdig is. Net omdat er geen bewijzen zijn.
Deze documentaire houdt ons een spiegel voor, zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens aan VRT NWS. "Wij zijn allemaal erg beïnvloed door de mate waarin iemand bekend is. Het zit nog steeds in onze opvoeding om op te kijken naar macht. Als het een beetje op ons kan afstralen, zijn we er graag bij en zijn we een stuk minder kritisch", aldus Adriaenssens.
"Michael Jackson heeft ooit zelf gezegd dat hij het fijn vond om met kinderen te slapen zonder dat dat verder ging. Daar zou een gewone burger nooit mee wegkomen. Nu zouden we ons daar veel sneller vragen over stellen", zegt Adriaenssens.
"Dat we misschien eerder denken dat deze getuigenissen "meer waar" dan "niet waar" zijn, hangt samen met het feit dat er al veel langer verhalen waren over Jackson. Maar je kan je even goed afvragen waarom wij collectief niet eerder gereageerd hebben, bijvoorbeeld toen bekend raakte dat Jackson miljoenen betaalde aan een jongen. Macht is in staat om ons minder alert te maken."
De kijkers in Nederland - waar het ook werd uitgezonden - en in België reageren verdeeld. Sommige kunnen niet anders dan het te geloven, anderen blijven achter Jackson staan.