In Nederland komt er een experimenteel medicijn beschikbaar voor ernstig zieke coronapatiënten. Het gaat om remdesivir, een virusremmer die eerder werd beproefd tegen het dodelijke ebolavirus.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt remdesivir als ‘de meest beloftevolle kandidaat’ voor de behandeling van patiënten. Het medicijn wordt nu ook al in Nederland vervroegd beschikbaar gesteld voor schrijnende gevallen.
Nederlandse artsen kunnen een spoedaanvraag indienen, zodat ze het middel binnen 48 uur in huis kunnen hebben. Amerikaanse artsen gebruiken remdesivir sinds kort al als laatste redmiddel voor patiënten en ook in China en Italië gebeurt dat.
Onderzoek
Amerikaanse artsen beschrijven in een medisch vakblad hoe een 35-jarige Amerikaanse coronapatiënt snel opknapte nadat hij met remdesivir was behandeld. Er lopen nu vijf grote studies. De eerste resultaten worden volgende maand verwacht.
Volgens viroloog Eric Snijder, van het Leids Universitair Medisch Centrum, is er op dit moment niets beters. Snijder doet in zijn labo onderzoek naar het medicijn en ziet dat remdesivir in celkweken het
coronavirus effectiever bestrijdt dan andere middelen. “De werking is bovendien logisch, we begrijpen hoe het middel aangrijpt op het virus”, zegt hij in de Volkskrant.
Ernstig ziek
Ook Bruce Aylward, assistent directeur-generaal van de WHO, is optimistisch. “Het is het enige medicijn waarvan we denken dat het effectief kan zijn”, zegt Aylward. Het medicijn mag wel alleen worden aangevraagd voor ernstig zieke patiënten die worden beademd en bij wie de organen nog niet zijn uitgevallen.