Wat begon als een poging om haar kinderen weer te laten focussen op hun schoolwerk, eindigde voor de Britse Vanessa Brown in een traumatische ervaring bij de politie. De 50-jarige geschiedenislerares uit Cobham werd eind maart gearresteerd omdat ze de iPads van haar twee kinderen had afgenomen. En dat terwijl de toestellen van haar eigen gezin waren.
Brown wilde haar kinderen op hun verantwoordelijkheden wijzen door hun iPads tijdelijk af te nemen. Ze liet de toestellen achter bij haar bejaarde moeder en ging daar zelf langs voor een kop koffie. Niet veel later stonden er echter agenten voor de deur, na een klacht van een man in de veertig die de iPads als gestolen had opgegeven. Volgens Brown betrof het haar ex-partner, die meteen contact had opgenomen met de politie.
Cellen, vingerafdrukken en verbod op contact met eigen kinderen
Wat volgde, ging voor Brown alle verbeelding te boven. Ze werd ter plekke gearresteerd, meegenomen naar het politiebureau, onderworpen aan een fouillering, gefotografeerd en urenlang vastgehouden. In totaal bracht ze twaalf uur in hechtenis door, waarvan zeven in een cel. En alsof dat nog niet genoeg was, kreeg ze ook een contactverbod opgelegd met haar eigen kinderen in afwachting van het onderzoek.
"Ik vind het nog steeds moeilijk om erover te praten", vertelde ze aan LBC. “Het was traumatiserend. Mijn moeder van in de tachtig werd behandeld alsof ze een crimineel was. Niemand leek ook maar een seconde te beseffen hoe absurd dit allemaal was.”
Politie blijft bij haar standpunt, maar sluit zaak af
Surrey Police gaf inmiddels een verklaring waarin ze benadrukt dat ‘de noodzakelijke procedures zijn gevolgd’. De politie bevestigt dat de toestellen uiteindelijk aan de kinderen toebehoorden, waardoor Brown het recht had om ze in te nemen. De zaak werd dan ook afgesloten zonder verdere stappen. Chief Superintendent Aimee Ramm gaf aan dat Brown niet wilde meewerken aan een oplossing ter plaatse, wat leidde tot haar arrestatie.
Politiek protest
Ook binnen de politiek klinkt verontwaardiging. Anthony Stansfeld, voormalig politiecommissaris en nu Conservatief parlementslid, noemde het incident “een volstrekt overdreven reactie.” Hij roept de hoofdcommissaris op om zich persoonlijk te verontschuldigen.
Voor Vanessa Brown blijft vooral het gevoel van vernedering hangen. “Wat een moeder met de iPads van haar eigen kinderen doet, zou nooit tot dit soort toestanden mogen leiden", besluit ze.